موجود

تسهیل تجارت و گمرک درباره چالش ها و راهکارهای حکمرانی شایسته تجارت

تسهیل تجارت و گمرک درباره چالش ها و راهکارهای حکمرانی

تعداد
قیمت: 90,000 تومان

تجارت به‌عنوان یکی از عوامل اصلی ارتباط بین کشورها نقش بسیار اساسی در مراودات سیاسی و اقتصادی دارد. معمولاً کشورها به علت محدودیت در منابع و وجود نیاز و خواسته‌های فراوان و عدم امکان تأمین نیازها در یک کشور، به تجارت رو می‌آورند. البته این ابتدایی‌‌ترین تصویر از تجارت و الزام به انجام کار تجاری است. سودطلبی به‌عنوان موتور محرک تجارت است. وضعیت اقتصادی، مزیت‌های نسبی و مطلق در تولید کالا و خدمات، توسعه ارتباطات سیاسی و اقتصادی بین کشورها و بسیاری از عوامل دیگر می‌توانند پیشران‌های تجارت در سطح جهان باشند. امکانات داخلی و منابع طبیعی یا انسانی هر کشور مزیت‌های مختلفی برای دستیابی کشورها به بهره‎وری بالا ایجاد می‎کند. با رشد نیازمندی‌های انسان، تمایل به توسعه تجارت در بین کشورها سرعت پیدا کرد. سرعت تجاری بین کشورها و نیاز کشورها به تأمین خواسته‌ها و نیازهایشان از سایر کشورهای مختلف باعث شد که نحوه‌های رفتاری و اجرایی انتقال کالا، خرید، فروش و شیوه‌های جدید تجاری در سطح جهانی گسترش پیدا کند.
با توسعه و گسترش شیوه‌های نوین تجاری در سطح دنیا، نیاز به کنترل و بازرسی در کشورها افزایش پیدا کرد، نیاز به کنترل و افزایش نظارت و در بعضی از جهات برای کشورهای مختلف امری بسیار حیاتی است، به‌نحوی ‌که می‎تواند بازرگانی و تجارت را تحت‌ تأثیر قرار دهد. یکی از وظایف اصلی کشورها رعایت الزامات قانونی و سیاست‎های مرتبط تجاری و گمرکی و درعین‌حال افزایش سرعت و امنیت انتقال کالاها در سطح جهانی است. هدف اصلی از نظارت و کنترل، مدیریت تهدیداتی است که وضعیت یک کشور را تحت‌ تأثیر قرار می‌دهد.
تسریع انجام تشریفات تجاری در نهایت می‌تواند باعث کاهش هزینه‌های نهایی کالا شده و کالایی ارزان‌تر را در اختیار مشتری نهایی قرار دهد؛ و با کاهش هزینه‌های مشتری نهایی در نهایت رفاه اجتماعی افزایش می‌یابد. براساس گزارش بانک جهانی در سال ۲۰۱۰ هر روز تأخیر در ترخیص کالای تجاری، حداقل معادل یک درصد ارزش کالا به هزینه سربار کالا اضافه خواهد شد؛ و این هزینه باعث افزایش تورم و افزایش قیمت کالای نهایی و کاهش رفاه اجتماعی می‌گردد. در نتیجه، محدودیت‌ها و موانع با هر منشأ و ریشه‌ای باعث کاهش بهره‌وری دستگاه‌های اقتصادی و تجاری می‎شوند و کاهش بهره‌وری امکان بهره‌مندی اجتماعی را کاهش می‌دهند. برای توسعه بهره‌وری معمولاً دولت‌ها با دو وظیفه متضاد روبه‎رویند. این دو وظیفه عبارتند از: (۱) تسهیل تجارت و (۲) رعایت الزامات قانونی. 


نظرات تسهیل تجارت و گمرک درباره چالش ها و راهکارهای حکمرانی شایسته تجارت

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

مشخصات کتاب

نویسنده علی رضا صدری خواه
مترجم
ناشر شرکت چاپ و نشر بازرگانی
تعداد صفحات 193 صفحه
دسته بندی بازرگانی خارجی
تاریخ انتشار 1401
شابک 97896446
قیمت 90,000 تومان
زبان فارسی

فهرست مطالب

فهرست مطالب
پیشگفتار       9
فصل اول: کلیات       11
۱-۱- کلیات       11
۲-۱- تعریف تسهیل تجارت       14
۳-۱- اهمیت تجارت فرامرزی       15
۴-۱- تسهیل تجارت و توسعه اقتصادی       16
۵-۱- شاخص‌‌های سنجش تسهیل تجارت       17
6-۱- اصول اساسی تسهیل تجارت       19
۷-۱- سطوح تجارت فرامرزی       21
۸-۱- سنجش تسهیل تجارت       22
۹-۱- موانع تسهیل تجارت فرامرزی       23
۱۰-۱- زمان و هزینه در تسهیل تجارت فرامرزی       23
11-۱- موانع اجرایی در انجام تشریفات تجاری       31
فصل دوم: مطالعات و اقدامات بین‌المللی در تسهیل تجارت       33
۱-۲- اقدامات بین‌المللی در توسعه تسهیل تجارت       33
۲-۲- بانک جهانی و گزارش Doing Business       33
۳-۲- مفروضات گزارش کسب‌وکار بانک جهانی       37
۴-۲- موافقت‌نامه‌های بین‎المللی تسهیل تجارت       48
۵-۲- برنامه مرکاتور سازمان جهانی گمرک       57
۶-۲- چارچوب استانداردهای بین‎المللی برای امنیت و تسهیل تجارت ...       61
۷-۲- ارکان چارچوب استاندارهای ایمن سازمان جهانی گمرک       63
۸-۲- سازمان همکاری و توسعه اقتصادی       65
۹-۲- شاخص توانمندسازی تجاری       69
فصل سوم: اقدامات گمرک برای تسهیل تجارت       73
۱-۳- مقدمه       73
۲-۳- گمرک و نقش آن در تجارت فرامرزی       74
۳-۳- اهداف، وظایف و سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران       75
۴-۳- قوانین و مقررات داخلی تسهیل تجارت       78
۵-۳- استاندارد موقت       81
6-3- قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون گمرکی ...       82
7-۳- قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون ورود موقت       86
8-۳- سایر اقدامات گمرک ایران برای توسعه تسهیل تجاری در رویه‌‌های گمرکی       89
9-۳- اقدامات عملیاتی بااهمیت       90
فصل چهارم: برنامه‌های نوین گمرک       105
۱-۴- مقدمه       105
۲-۴- مدیریت هوشمند ریسک گمرکی       106
۳-۴- مدیریت ریسک چیست       108
۴-۴- تغییرات سازمانی و ساختاری       113
۵-۴- حسابرسی پس از ترخیص       113
۶-۴- فعالان مجاز اقتصادی       122
۷-۴- ارتباط واحد حسابرسی پس از ترخیص با واحد‎های گمرک       128
فصل پنجم: عوامل و ابزار تسهیل تجارت       131
۱-۵- عوامل و ابزار تسهیل تجارت       131
۲-۵- عوامل مؤثر بر تسهیل تجارت       135
فصل ششم: پیشنهاد‌های اجرایی تسهیل تجارت       151
۱-۶- تسهیل تجارت در موافقت‌نامه تسهیل تجارت سازمان جهانی تجارت       151
۲-۶- پیشنهاد‌های مؤثر در تسهیل تجارت       156
منابع و مآخذ       191

سخن مولف

مروزه تجارت جهانی در تمام سطوح زندگی مردم اثرگذار بوده و بدون تجارت بین کشورها نمی‎توان انتظار داشت که سطح رفاهی جامعه در شرایط مطلوبی قرار بگیرد. حجم وسیع کالاهای تولیدی در سطح جهان از یک ‌طرف و نیاز گسترده جوامع مختلف به انواع کالاها و خدمات نیاز به تبادلات تجاری را در جامعه افزایش می‎دهد، بنابراین تجارت بین‎الملل فرایند تامین نیازهای جهانی با تمرکز بر منابع جهان و استفاده از فرصت‎ها و تهدیدات جهانی موجود و آتی است. تجارت جهانی و یا تجارت بین‎المللی تمام معاملات تجاری در بخش خصوصی و دولتی در کشورهای مختلف را دربرمی‌گیرد. شرکت‎های تجاری با انجام مواردی از جمله طراحی و برنامه‎ریزی، قیمت، بازاریابی و جریان هدایت و انتقال کالاها و خدمات به مصرف‎کنندگان به دنبال سودآوری‌‌اند. از مهم‌ترین پیامدهای توسعه تجارت در سطح دنیا جهانی ‌شدن ارتباطات در بین کشورهاست. ارتباطات تجاری باعث تغییر و تحولات زیادی در عرصه‎های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی شده و تأثیرگذاری بالای تجارت بین‎المللی بر سیاست، فرهنگ و اقتصاد توجه به جایگاه تجارت را به‎طوری خاص در ذهن و عملکرد نخبگان اجتماع افزایش داده است.
پیچیدگی فرایند کنترل تجارت خارجی با استراتژی‎های دولت‎ها رابطه مستقیم دارد. صادرات و واردات از مبادی رسمی با صدور مجوزهایی توسط سازمان‎های مختلفی امکان‎پذیر می‎گردد. نحوه تجارت و نوع کالاها، تعیین‎کننده سازمان‎های دخیل در فرایند تجارت می‎باشند (مویس و سورکو، ۲۰۱۳).  
یکی از سازمان‎هایی که نقشی عمده در جریان تجاری دارد گمرک است. در نظام سنتی بیشترین تمرکز گمرک بر اخذ حقوق و عوارض و جنبه‌های مالی است. وصول درآمدهای دولت، اجرای مقررات تجارت خارجی و اعمال سیاست‎های حمایتی از نقش‎های سنتی گمرک است. توسعه تجارت خارجی و افزایش حجم وسیع کالاها و مبادلات تجاری بین کشورها، نقش و وظایف گمرک را دچار تغییر اساسی نموده است. اقتصاد مدرن، پدیده جهانی ‌شدن و ظهور ابزار و امکانات دیجیتالی و تحولات ایجاد شده در نظام‎های بین‎المللی باعث ایجاد نگاه جدید دولت‌‌ها به تجارت خارجی و تغییر نقش و وظایف گمرکات شده است. در نقش سنتی، گمرک نمی‌تواند پاسخگوی اهداف توسعه ملی در دنیای جدید باشد، در بسیاری از کشورها گمرک به‎عنوان مرزبان اقتصادی و یکی از سازمان‌‌های جمع‌‌آوری‌‌کننده درآمدهای دولت مجری سیاست‎های اقتصادی و تجاری در سطح ملی است. در دنیای جدید تجاری، وظایف و نقش گمرک به‌صورت فزاینده‎ای افزایش ‌یافته است. در حال حاضر گمرک تنها یک تأمین‎کننده درآمد دولت نیست بلکه با استفاده از کارکردهای کنترلی و نظارتی، سعی در رعایت قوانین و مقررات و تسریع جریان تجاری در کشور دارد. استفاده از سیستم‌های نوین مدیریتی در گمرک راهی برای نزدیک شدن به نقش واقعی گمرک است. طبق تعریف بانک جهانی تسهیل تجارت در دو بخش هزینه و زمان خود را نشان می‌دهد. با کاهش هزینه و زمان بهره‌مندی اقتصادی وسیعی برای دولت و ملت در بخش‌های تجاری ایجاد می‌شود.
استفاده از روش‌‌های جدید در مدیریت گمرک مثل حسابرسی پس از ترخیص، مدیریت ریسک هوشمند و توسعه طرح فعالان اقتصادی، استفاده از روابط بین‌‌المللی و منطقه‌‌ای، استفاده از تکنولوژی اطلاعات، پنجره واحد، جریان تجاری را آسان‌تر کرده و راهی برای افزایش تسهیل تجارت است.


برچسب ها: تسهیل تجارت و گمرک درباره چالش ها و راهکارهای حکمرانی شایسته تجارت

© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت : نونگار پردازش

سبد خرید 0
مقایسه
0
فهرست مقایسه خالی است